EDWARD JOSEPH: Svima je potreban novi početak, SAD-u, Evropi, Balkanu

Profesor američkog Univerziteta John Hopkins i vanjskopolitički analitičar Edward P. Joseph je u intervju za Atlantsku inicijativu ocijenio da je svima potreban novi početak, s novim liderstvom u Sjedinjem Američkim Državama, Evropi, Balkanu i svijetu.

Profesor Edward P. Joseph proveo je nekoliko godina radeći na Balkanu, između ostalog kao zamjenik šefa Misije OSCE-a na Kosovu. Služio je u Bosni i Hercegovini za vrijeme rata, kao i na Kosovu i u Sjevernoj Makedoniji. Specijaliziran je za upravljanje konfliktima i ima ogromno iskustvo na terenu. Objavljivao je u gotovo svim velikim izdanjima, uključujući Foreign Affairs. Njegov tekst “The Balkans, Interrupted” izabran je među najboljim u 2015. godini.

Trenutno je izvršni direktor Nacionalnog vijeća za američko-libijske odnose. Doktorirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta Virginia, a BA i MA stekao na Univerzitetu Johns Hopkins i njegovoj Školi za napredne međunarodne studije, gdje i predaje. Prošao je obuku za helikopterskog pilota i rezervista je američke vojske. Služio je u okviru NATO snaga u Bosni i Hercegovini.  

Govoreći o svom prošlosedmičnim članku za časopis Foreign Policy “Kako je Donald Trump izgubio Balkan” kazao je da je konkretno objasnio kako je ukupno fokusiranje te administracije na ekonomske eksperimente i omalovažavanje političkog angažmana svjedočilo ozbiljnom pogoršanju situacije unutar i između šest država: Srbije, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Bugarske i BiH.  

– Trumpova administracija je toliko usredotočena na to da diplomatiju na relaciji Srbija – Kosovo proglasi “uspjehom” Bijele kuće da odbija prozvati Srbiju zbog nečuvenog ponašanja. Odnosi između Srbije i Kosova su gori, a ne bolji nakon septembarskog ‘dogovora’ – tvrdi profesor.

Smatra da je Rusija itekako zadovoljna zbog nesuglasica između NATO saveznika te da tenzije između Srbije i Kosova rastu, a da ne spominje prorusku, prosrpsku vladu koja je protiv NATO-a i tenzije u BiH.

– Ne vjerujem da je Trumpova administracija svjesna posljedica i to ne treba nikoga iznenaditi. Trump je potpuno zaokupljen proglašavanjem uspjeha uključujući i u vrijeme pandemije, ali bez pravog osnova – istakao je.

Budući da veliki broj mladih napušta Balkan, Joseph smatra da je presudno razviti ekonomiju i otvoriti radna mjesta. Naglašava da je za Kosovo otežavajuća činjenica to što nije u potpunosti priznato, a da je Srbija također onemogućena neriješenim kosovskim pitanjem, nemoćna da se istinski odmakne od ostavštine devedesetih.

– Ovaj problem se trebao već odavno riješiti. Ne mislim da je dobra ideja nastaviti ga odgađati ili, kako je to uradila Trumpova administracija, izbjegavati ga – kazao je.

Profesor Joseph ističe da su pregovori o Kosovu dovoljno teški i bez dodatnih komplikacija Trumpove administracije u nekakvom takmičenju s EU.

– Nije riječ o “dokumentu” koji je spisak uporednih izjava ili obaveza, riječ je o dosljednoj transatlantskoj strategiji. Evropska unija upravo je objavila svoj ekonomski i investicijski plan za zapadni Balkan vrijedan devet milijardi eura. Postavlja se pitanje, da je Washington sarađivao s Bruxellesom, koliko bi se elemenata tu moglo doraditi i poboljšati umjesto što se bavio bizarnim takmičenjem – potcrtao je.

Naglasio je da je nakon Sporazuma Kosovo-Srbija, ‘historijske prekretnice’, uslijedio slom te da su pregovori između Srbije i Kosova blokirani.

– Retorika između Beograda i Prištine je toksična, a obaveze su neodređene i uglavnom nerealizirane. Potreban nam je novi početak, s novim liderstvom u SAD-u, na Balkanu, u Evropi, u svijetu – istakao je.

Na pitanje da prokomentira napredak u BiH nakon 25 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, Joseph je kazao da je nemoguće u istoj rečenici koristiti riječ ‘napredak’ i ‘Bosna i Hercegovina’, a biti ozbiljan.

(Foto: Hayat)