DŽAFEROVIĆ ZA BHT1: Hrvatska je pogriješila primajući Dodika, “Mali Šengen” prihvatljiv pod kontrolom EU

Bosna i Hercegovina treba da upravlja migrantskom krizom, a ne migrantska kriza nama, kaže u intervjuu „Jedan“ predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. Ključni problem u upravljanju institucija BiH ovom krizom Džaferović vidi u nepostojanju dogovora unutar BiH o zaštiti istočne granice i ravnomjernom raspoređivanju migranta na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

„Nemamo saglasnosti. Dodik bježi od toga, Čović bježi od toga“ kaže Džaferović.

Policija Republike Srpske i pojedine firme, koje organizirano prebacuju migrante od istočne granice BiH prema Unsko-sanskom kantonu, izlažu se, kaže Džaferović, krivičnoj odgovornosti.

„Svako onaj ko bez odluke državnih institucija učestvuje u bilo kakvoj aktivnosti prevoženja migranata iz jednog u drugi dio Bosne i Hercegovine, izlaže se opasnosti da počini teško krivično djelo. To se ne smije raditi. Entitetske institucije nisu nadležne. To što radi policija RS, to je protivzakonito i izlaže sebe krivičnoj odgovornosti“, ocjenjuje Džaferović.

Inicijativa o ukidanju trgovinskih barijera na Zapadnom Balkanu, nazvana „Mali Šengen“, službeno nije ponuđena Bosni Hercegovini, kaže Džaferović, napominjući da je bh. institucije trebaju dobro proučiti prije donošenja konačne odluke.

„Mislim da je Evropska unija veoma zagrijana za ovu vrstu saradnje u regionu Zapadnog Balkana. Mislim da to ne može zamijeniti naš evropski put i da inicijativa, bilo kakva da bude, ne može imati bilo kakav institucionalni ili politički karakter. Kada sve to isključimo i kada budemo sigurni u sve to, naravno da ćemo pristupiti tome“, smatra Džaferović.

Prijem Milorada Dodika, kao lidera srpskog naroda, kod predsjednika i premijera Republike Hrvatske u Zagrebu, predsjedavajući Predsjedništva BiH ocjenjuje kao postupak kojim Hrvatska proizvodi nova otvorena pitanja sa BiH.

„ To nije dobro. Nije dobro ni za Republiku Hrvatsku nije dobro ni za Bosnu i Hercegovinu. Zašto su to uradili, šta je motiv mogli smo da čujemo iz nekih njihovih izjava, ako pažljivo analiziramo. Mogli smo da čujemo od gospodina Granića (Mate Granić, bivši ministrar vanjskih poslova RH op.a) koji je savjetnik u kabinetu premijera Andreja Plenkovića, da će sada Hrvatska poduzeti ofanzivu, diplomatsku ofanzivu u EU kako bi se riješio izborni zakon u BiH. Pogrešno, tako se ne ide. Niko na nas ne može izvršiti nikakav pristisak da uradimo nešto što bi bilo protiv Ustava BiH i što bi bilo protiv odluka Evropskog suda za ljudska prava. Adresa je Sarajevo. Evo, ovdje, ova zgrada. Mi treba da razgovaramo i moraju se poštovati institucije i naći ćemo rješenje. Ja očekujem da prijatelji, ja ih još uvijek smatram prijateljima iz Republike Hrvatske, ovo shvate i da konačno krenemo ovim putem“, tvrdi Džaferović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović u intervju „Jedan“ govori i o tome da li su SAD-e tražile od BiH da premjesti ambasadu u Izraelu, iz Tel Aviva u Jerusalem, o parlamentarnoj većini na nivou države, budućnosti vladajuće koalicije u Kantonu Sarajevo, stanju SDA.

(Izvor:bhrt.ba)