Džaferović pojasnio razliku između Izetbegovićevog i Dodikovog puta u Zagreb

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je kako je večerašnji sastanak predsjednika SDA i HDZ-a, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića, sa premijerom Republike Hrvatske i predsjednikom HDZ-a Hrvatske Andrejom Plenkovićem u Zagrebu, sastanak lidera stranaka, a ne predstavnika institucija BiH.

– Ja na to gledam kao da je sastanak predsjednika stranaka. Ako je tako, a jeste, onda nije povreda institucija BiH. Ono što je bilo u Zagrebu ranije, da hrvatski predsjednik poziva jednog člana i zaobilazi predsjedavajućeg i instituciju, je povreda institucije – rekao je Džaferović za N1.

Istakao je kako  treba razgovarati i tražiti rješenja, a da će svi razgovori i sve što se dogovori na političkom ili stranačkom nivou, mora proći kroz institucije BiH i Predsjedništvo.

– Najbolje bi bilo da smo odmah imali sastanak Predsjedništava. Politika da se vode razgovori s nacionalnim vođama, a mi nemamo titulu nacionalnog vođe, nešto je što nije dobro i takav je bio sastanak s Dodikom jer je direktno zaobiđeno Predsjedništvo – rekao je Džaferović.