Džaferović o priznanju Kosova: Dodik je glasao, Komšić i ja nismo jer se nije imalo za šta glasati

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je na konferenciji za medije nakon današnje sjednice da su razmatrana brojna pitanja, a jedna od njih je izjava Predsjedništva BiH u vezi sa evropskim putem.

Predsjedništvo je to danas konstatiralo. Pozvalo je sve institucije u BiH da predano i u kontinuitetu rade na ispunjavanju uvjeta kako bismo naredne godine imali kandidatski status – izjavio je Džaferović.

Džaferović je objasnio da priznanje Kosova nije stavio na dnevni red današnje sjednice, te je objasnio da BiH nema konsenzus po tom pitanju, ali da je Milorad Dodik insistirao na toj tački.

Gospodin Komšić je povukao tu tačku dnevnog reda, ali je onda Dodik ipak insistirao da se o tome glasa. Na kraju je Dodik glasao protiv, a Komšić i ja nismo nikako glasali jer se nema o čemu glasati – pojasnio je Džaferović.

Džaferović je kazao da nikakav zaključak nije donesen s obzirom da je predlagač Željko Komšić povukao tu tačku sa dnevnog reda.

Kako će on prezentirati, to je druga stvar. Mi sutra to možemo staviti na dnevni red ako to procijenimo. Mi smo sada tamo gdje smo bili prije nego što je taj prijedlog upućen – izjavio je Džaferović.

Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz hrvatskog naroda, rekao je danas za N1 da nema odluke Predsjedništva o nepriznanju Kosova.

On je tako demantovao tvrdnje Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH iz srpskog naroda, koji je rekao da je Bosne i Hercegovina odbila priznanje Kosova.

“Nema nikakve odluke. Ako ima nek’ je Dodik pokaže. Neće je pokazati jer je nema”, kazali su za N1 iz Komšićevog kabineta.

(Foto:FENA)