Džaferović nakon sastanaka u Briselu: Iduće godine možemo dobiti kandidatski status

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je nakon sastanaka članova Predsjedništva BiH sa liderima Evropske Unije u Briselu da su imali vrlo korisne sastanke, te da ima veoma dobre vijesti.

– Iduće sedmice će se objaviti dva izvještaja, jedan se tiče proširenja, a drugi paketa podrške za Zapadni Balkan. Kada je u pitanju proširenje EU, danas je na svim sastancima kazano da je BiH napravila značajne iskorake u realizaciji 14 prioriteta EU i da treba da predano nastavi na ispunjavanju svih obaveza iz tih 14 prioriteta. Ukoliko to bude tako, onda možemo očekivati kandidatski status u toku 2021. godine. Kada je u pitanju paket ekonomske podrške za Zapadni Balkan koji će biti predstavljen iduće sedmice, on bi trebao značajno da podrži infrastrukturu, energetiku i ekološki razvoj cijelog regiona Zapadnog Balkana – pojasnio je on.

Na sastanacima se razgovaralo i o ilegalnim migracijama.

“BiH je opterećena problemom ilegalnih migracija. Imat ćemo podršku EU da se što uspješnije nosimo s tim problemom. EU je pripremila novi plan za migracije i on će pomoći da se smanji broj ilegalnih migranata u BiH”, kazao je.

Jedna tema bila je i pitanje regionalne saradnje.

Džaferović je kazao da su iz EU dobili informaciju da ono što se kod nas zove Malim Šengenom, to je zapravo realizacija tzv. četiri slobode kretanja – robe, ljudi, kapitala i usluga.

“To je nešto što će biti standardizirano pravilima EU i to nije zamjena za put ka EU, već priprema za članstvo u Evropskoj uniji. Predsjedništvo BiH je pozdravilo tu inicijativu, ali konačna odluka će biti na svim institucijama BiH”, saopćio je.

Članovi Predsjedništva pozvali su Josepha Borrella, visokog predstavnika EU za vanjsku i sigurnosnu politiku, na obilježavanje 25. godišnjice Dejtonskog sporazuma, što je on i prihvatio.