Džaferović: “Nadam se da ćemo nakon posjete Borella prevazići jednu lošu političku klimu”

Članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović primili su jutros u Sarajevu visokog predstavnika EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednika Evropske komisije Josepa Borrella.

Nakon sastanka, prvi se medijima obratio Džaferović koji je rekao da naša zemlja ima podršku Borrella na putu u EU.

– Za nas je danas važan dan u BiH, rekao bih i u Evropi, i u svijetu. Danas obilježavamo 25. godišnjicu uspostave mira u BiH, i tim povodom ugostili smo velikog prijatelja – kazao je na početku obraćanja Džaferović.

Zahvalio je Borrellu što je na poziv Predsjedništva BiH od 30. septembra danas došao u BiH, te dao značaj ovom datumu.

– Razgovarali smo o mnogim temama, ali je neuptitno da je perspektiva BiH članstvo u EU. Imamo svu podršku potpredsjednika EK i visokog predstavnika EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, a do nas je ovdje u BiH, da realiziramo prioritete koji su pred nas postavljeni – rekao je Džaferović.

Istakao je kako se nada da ćemo nakon današnje podrške Borrella i mi u BiH prevazići lošu političku atmosferu i klimu, da ćemo izaći iz klišea stalnih svađa, neproduktivnih rasprava i da ćemo se više okrenuti konkretnom radu i realizaciji svih 14 preporuka iz Mišljenja EK.

Komšić je u svom obraćanju zahvalio Borrellu i članovima njegove delegacije što su odlučili da posjete BiH na ovaj vrlo važan dan za sve građane BiH.

– Na kraju krajeva, nije ovo samo bila protokolarna posjeta. Nastavili smo i neke razgovore koje smo ranije imali sa gospodinom Borrellom tokom naših posjeta Briselu – kazao je Komšić.

Naglasio je da Borrellova posjeta potvrđuje da EK i EU stoje iza napretka BiH, pružaju neophodnu pomoć i u trenutnim situacijama, i generalno kada je riječ o putu BiH ka EU.

Predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik također je zahvalio Borrellu na posjeti BiH.

– Bilo je važno na datum koji je za nas historijski i za čitav svijet, datum kada je uspostavljen mir na osnovu političkog dogovora o političkom sistemu u BiH, koji je omogućio stabilnost i mir – naveo je Dodik.

Naglašava da u BiH već duži niz godina, pa čak i decenija nema sukoba na bazi etničkog odnosa jednih prema drugima.

– To je najveća vrijednost Dejtonskog sporazuma koji je pokazao da duboko zaraćene strane, kako je to rečeno – u neposrednom oružanom sukobu, mogu da uspostave svoj suživot i nastave da rade na bazi konsenzusa – dodao je Dodik.

I sam dejtonski Ustav, nastavlja Dodik, rekao je da je “BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i to je osnova za sve buduće dogovore u BiH”.

– Bez uvažavanja te činjenice, otići na neke apstraktne priče o građanima, svakako ovdje neće moći da daje kratkoročne a ni srednjoročne rezultate. Mi u Bosni oko toga imamo probleme – rekao je Dodik.

BiH se, kako je naveo, odnosi različito i prema Dejtonskom sporazumu.

– Moram vam reći, gospodine Borrell, da RS već 20 i nešto godina obilježava dan Dejtona kao svoj državni praznik i da je to neradni dan u RS već dugo godina. To nije slučaj ovdje u FBiH. Imamo različite poglede, ali nas objedinjava u mogućnosti da uspostavi mir i to je nešto sasvim dobro – napomenuo je Dodik.

I posvećenost evropskim pitanjima, odnosno konsenzus oko EU, svakako je vrijedno dostignuće.

– Rekli smo da želimo da nastavimo i zamolili da učinite sve da u idućoj godini BiH dobije status kandidata – dodao je Dodik.

(Vijesti.ba/ Foto: N1)