Džaferović, Dodik i Komšić danas se sastaju s vrhom Evropske unije

Članovi Predsjedništva BiH danas borave u službenoj posjeti Briselu.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Željko Komšić sastat će se sa predsjednikom Evropskog parlamenta Davidom Marijom Sassolijem, u 12.00 sati u zgradi Evropskog parlamenta.

Radni ručak sa komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Oliverom Varhelyjem održat će se u zgradi Evropske komisije u 13.00 sati.

Također, članovi Predsjedništva BiH susrest će se i sa potpredsjednikom Evropske komisije i visokim predstavnikom za vanjske poslove i sigurnu politiku Josephom Borrellom u 15.15 sati.

Predsjedavajući Džaferović izrazio je nadu, uoči posjete, da će se intenzivirati put BiH ka Evropskoj uniji, posebno jer je urađeno nekoliko stvari od 14 prioriteta definiranih u Mišljenju Evropske komisije.

Napomenuo je da postoji i plan kako pristupiti rješenju ostalih prioriteta i o tome će, kaže, obavijestiti dužnosnike u Briselu.

– Nadam se da će se Predsjedništvo BiH predstaviti u svjetlu u kojem treba kako bi dali garancije EU da će BiH intenzivnije ići svojim evropskim putem – dodao je Džaferović u izjavi na sarajevskom aerodromu pred polazak.

Izrazio je uvjerenje da bi nakon toga BiH mogla očekivati i dobijanje kandidatskog statusa i to krajem ove ili najkasnije početkom 2021. godine, ali napominje da sve to zavisi od BiH.

– Ova posjeta je da se još jednom potvrdi i pobudi evropski put BiH i kod nas u BiH kada su u pitanju naše institucije, ali i u Evropskoj uniji odnosno kada su u pitanju institucije EU – naglasio je.

Mišljenja je da je na snazi trenutno opstrukcija u radu Vijeća ministara podsjećajući da je cijela godina bila potrebna da bi se usvojio Godišnji nacionalni plan (ANP) koji je od BiH tražio NATO te je na snazi bio zastoj u radu parlamenta i Vijeća ministara iako tada ministri nisu bili iz SNSD-a.

Nakon toga je došla odluka Ustavnog suda BiH koja je bila potrebna, ali je to iskorišteno da se napravi nova blokada Vijeća ministra i Parlamentarne skupštine BiH i to je potrajalo neko vrijeme.

– Uspjeli smo deblokirati rad Vijeća ministara i Parlamenta BiH i to u vrijeme kada je došla pandemija koronavirusa, ali uspjeli smo u zadnjih nekoliko mjeseci riješiti neke od prioriteta – kazao je Džaferović.

Nažalost, istaknuo je, u BiH postoje neke snage koje su spremne da opstruiraju rad institucija ne bi li postigli neke ciljeve te je ponovio da im je to uzaludan posao zbog čega se i nada da će se svi okrenuti reformama i ispunjavanju bh. obaveza i na EU i NATO putu kako bi svima bilo bolje u BiH.

(Foto:AVAZ)