Dodik: Oružane snage nisu BiH već strane sile

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik odgovarajući na pitanja novinara, kazao je kako u Parlamentu BiH neće biti raspravljano o ustavnim promjena, kako je to predložio SDP. Komentirajući godišnjicu Oružanih snaga BiH poručio je da to nisu snage BiH već stranih sila.

Govoreći o prijedlogu SDP-a za ustavne promjene Dodik je rekao kako “istu priču sluša 20 godina”.

-Oni to stalno iz nekog naftalina izvade – jednom SDA, jednom SDP, pa peti ili deseti. Stalno se pokušava ista stvar. To neće biti na dnevnom redu. Mogu imati kakve hoće inicijative. BiH mora održavati suštinu – dva entiteta, tri konstitutivna naroda. Ti razni strijelci, slušao sam daleko veće zahtjeve da se bira jedan predsjednik neposredno. I to je odbijeno i bit će i odbijano u narednih 5-10 i 100 godina. Očito nedjeljom ljudi pokušavaju izazvati malo pažnje kada se se ništa ne dešava – rekao je Dodik, prenosi N1.

Komentirajući godišnjicu Oružanih snage BiH, Dodik je ponovio kako je “trebalo izvršiti demilitarizaciju”.

-To nisu oružane snage Bosne i Hercegovine već neke druge strane sile. Žali bože troška koji je ogromna i povećan. Mislim da treba ući u redukciju OS BiH i troškova – rekao je Dodik.

Govoreći o inicijativi člana CIK-a Suada Arnautovića da se ponište izbori u Srebrenici, te najavama da bi to i drugi članovi podržali ukoliko bi se poništili izbori u Doboju, Dodik je rekao da je riječ o “špekulacijama”.

-Od početka je CIK špekulativan. Izbori u Srebrenici su održani i završeni, nema prigovora koji bi mogli utjecati da budu poništeni. Svaka intervencija govori da je to politički motivisano – zaključio je Dodik.