Dodik brani Tegeltiju: Nećemo dozvoliti ugrožavanje sigurnosti kadrova iz RS-a u Sarajevu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik komentarišući novu aferu u kojoj glavnu ulogu igra Milan Tegeltija (VSTV) poručio je da RS neće dozvoliti da se njen kadar podvrgava “protivustavnim, protivzakonitim i brutalnim ugrožavanjem njihove sigurnosti od političkog Sarajeva, uz blagoslov jednog dijela međunarodne zajednice i OHR-a”.

Dodik je kazao da u pogledu, kako je nazvao, brutalnih nezakonitih ataka na predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) Milana Tegeltiju kao kadra iz RS-a u institucijama BiH koji nije poslušan politikama SDA i međunarodnog faktora, “imamo priliku da vidimo pravu sliku BiH”.

-BiH je očito zamišljena i funkcioniše kao zemlja bezakonja i brutalne nezakonite sile koju primjenjuje političko Sarajevo prema kadru iz Republike Srpske uz blagoslov tog međunarodnog faktora koji se licemjerno zalaže za vladavinu prava”, izjavio je Dodik Srni upitan da prokomentariše novu aferu u kojoj je akter predsjednik VSTV-a.

Dodik je naglasio da je potpuno nevjerovatno da se predsjednik VSTV-a, kao neko ko je na čelu pravosudnog sistema bez ikakvog pravnog osnova ili sudske naredbe, kontinuirano, sistemski i nezakonito prati, snima, prisluškuje s ciljem montiranja nekih sadržaja koji služe za to da se on ukloni sa pozicije, jer ne odgovara nekim politikama.

Srpski član Predsjedništva BiH je upitao šta onda tek rade njima, političkim predstavnicima Republike Srpske koji obavljaju funkcije u Sarajevu.

-To pokazuje sav besmisao BiH kao države, a posebno besmisao BiH kao neke pravne države u kojoj se poštuje Ustav i zakoni”, naglasio je Dodik, dodavši da predstavnici RS-a očito nemaju elementarnu sigurnost u Sarajevu koju im garantuje Ustav.

Podsjetimo, nakon što je objavljen audiosnimak u kojem Tegeltija uvjerava svoju kolegicu iz VSTV-a Milijanu Buhu da će razraditi taktiku imenovanja njene sestre Sanje Čegar na poziciju sutkinje Osnovnog suda u Banjoj Luci, predsjednik VSTV-a je poručio da je snimak montiran.

Tegeltija je kazao da za ovaj snimak zna već godinu te da je tada nazvao direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića i rekao mu da ima saznanja o njegovom nezakonitom praćenju i snimanju kako bi se napravio veliki broj njegovih izjava.