DNS raskinuo koaliciju s SNSD-om

Demokratski narodni savez raskinuo koaliciju sa SNSD-om Milorada Dodika.

Ovo je saopštio predsjednik DNS-a Nenad Nešić nakon sjednice Predsjedništva te stranke.

DNS je raskinuo koaliciju sa SNSD-om na svim nivoima. Nešić je rekao da DNS raskida i koalicioni sporazum koji je naparavljen sa SNSD-om za lokalne izbore.

– Predsjedništvo DNS-a je obavezalo zastupnike ove stranke u Zastupničkom domu PSBiH da istupi iz kluba zatupnika u kojem je do sada djelovao i da ubuduće djeluje u skladu sa odlukama organa stranke, štiteći interese Republike Srpske i srpskog naroda. Klub zastupnika DNS-a u NSRS ubuduće će djelovati, također, u skladu sa odlukama predsjednika i Predsjedništva stranke po svakom pitanju. Također se obavezuje i delegat u Domu naroda FBiH da istupi iz dosadašnje koalicije sa SNSD-om i da ubuduće djeluje na osnovu odluka organa stranke u interesu srpskog naroda – poručio je Nešić.

Do pucanja koalicije između DNS-a i SNSD-a došlo je nakon odluke rukovodstva SNSD-a, koji su i najviši zvaničnici Republike Srpske, da “natjeraju” Nešića da podnese ostavku na mjesto v.d. direktora “Puteva” RS.

Podsjetimo da je SNSD i ranije po svom nahođenju smjenjivao kadrove DNS-a što su ovi do sada prećutno prelazili preko toga.

Nešić je u prethodnom periodu, koji je nedavno i izabran za predsjendika DNS-a u više navrata javno rekao da DNS hoće da bude partner a ne nečiji privjesak u koaliciji.

DNS je u koaliciji sa SNSD-om i SP Petra Đokića od 2006. godine.

(Izvor: BNTV)