Đapo: 30 miliona KM pomoći je spas za bh. turizam

Federalno ministarstvo okoliša i turizma raspisalo je javni poziv za dodjelu 30 miliona maraka za pomoć turističko-ugostiteljskom sektoru.

Kako je pojašnjeno, finansijska pomoć jednom korisniku ne smije prelaziti 700.000 KM.

 Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo u razgovoru za „Dnevni avaz“ kazala je da će 30.000.000 miliona maraka pomoći hotelijerima, turističkim agencijama, turističkim operaterima i turističkim vodičima biti ključno za očuvanje privrednih subjekata i radnih mjesta u vrijeme pandemije koronavirusa.

Osim toga, kako je rekla, ova finansijska pomoć u značajnoj mjeri je pomoć za pripremu zimske turističke sezone, od koje očekujemo koliko-toliko dobre rezultate, čak i u vrijeme pandemije.

– Zahvalna sam Vladi FBiH i svojim kolegama koji su podržali ne samo sektor turizma nego i poljoprivredu, industriju, izvoznike… Oblast turizma bila je najpogođenija i ja sam, kao resorna ministrica, skoro cijelo ljeto bila angažirana na iznalaženju načina svih vrsta pomoći privrednicima kako bi sačuvali radna mjesta. Sve naše mjere koje smo realizirali usmjerene su isključivo u pravcu očuvanja radnih mjesta i zadržavanja dostignutog nivoa turističke usluge – istaknula je Đapo.

Važno je napomenuti da je u oblasti turizma iz Federalnog fonda za stabilizaciju privrede izdvojeno skoro devet miliona KM za sufinansiranje plaća i doprinosa radnicima u turističkom sektoru.

 -Nakon što je federalni nivo vlasti pomogao hotelijerima, agencijama i vodičima, očekujemo od kantona i općina da dodatno finansijski podrže ugostitelje, vlasnike restorana, obrtnike, zanatlije… Svjedoci smo svakodnevnog povećanja broja zaraženih koronavirusom, a u isto vrijeme dolazi nam zimska turistička sezona. Moramo se svi zajedno dodatno angažirati da se što bolje organiziramo i pokušamo profitirati na našim planinama – naglasila je Đapo.

U tom smislu, dodala je da je Federalno ministarstvo okoliša, u saradnji s drugima, već radi na izradi dokumenta „Smjernice i protokoli za zdravstvenu zaštitu od COVID-19 u turizmu“, koji je pripremio USAID.

– Na taj način moći ćemo steći oznake Svjetskog vijeća za turizam i putovanja (WTTC)  #SafeTravels, odnosno zemlja sigurnog putovanja – zaključila je Đapo.

Đapo je istakla vrlo dobru saradnju s predstavnicima Udruženja turističkih privrednika i smatra da je borba na ostvarivanju zajedničkih ciljeva dovela do dobrih rezultata.

– Ta saradnja će se nastaviti i u narednom periodu da bi se u vremenu pandemije, koje je katastrofalno po privredu, posebno turizam, na što je moguće bolji način ublažile negativne posljedice – kazala je Đapo.

(Izvor: AVAZ)