DF: Ako je SDP protiv Radića, zašto ne odbaci NiP-ovo zalaganje za HDZ-ov Izborni zakon

Jučerašnja komemoracija presuđenom ratnom zločincu u organizaciji HDZ-a jeste najbolji pokazatelj kakvu politiku HDZ vodi kada iz Sarajeva nastoje da shvate i tolerišu njihove političke intencije, stoji u današnjem saopštenju Demokratske fronte.

Prisustvo delegata iz Doma naroda Federacije komemoraciji ratnom zločincu nije legitimno samo za HDZ. Nedavno se i lider “četvorke” Elmedin Konaković snažno založio za HDZ-ov model Izbornog zakona i takozvano legitimno predstavljanje naroda pri izboru delegata u Dom naroda FBiH i Predsjedništvo BiH.

Jučerašnje pozivanje na reakciju OHR-a Konakovićevih partnera iz SDP-a jeste izraz nemoći politike koja zapomaže. Umjesto da su svog lidera Konakovića kritikovali kada se zalagao za HDZ-ovo “legitimno predstavljanje”, iz SDP-a ponavljaju fraze o potrebi reagovanja OHR-a.

Demokratska fronta smatra da probosanskim opcijama, pa ni SDP-u, u cilju uklanjanja HDZ-a nije potreban OHR. Potrebno je, naime, nedopustiti da se u Sarajevu kreira narativ o nekakvom legitimnom predstavljanju, kako to čini vođa “četvorke” Konaković. Dok se HDZ ne ukloni, jasno je da će i dalje slaviti ratne zločince. Pitanje je samo hoće li to raditi ne samo u Mostaru nego i u Sarajevu.