Delegacija EU o Tegeltiji: Apelujemo na članove VSTV-a da preduzmu žurne i adekvatne korake

Ured dicispilinskog tužioca zaprimio je pritužbu protiv predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milana Tegeltije, nakon što je portal Istraga.ba objavio audio snimak u kojem predsjednik VSTV-a razgovara sa bivšom članicom Vijeća Milijanom Buha o imenovanju njene sestre za sudiju.

 „Posljednji navodi bacaju sjenku na integritet predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), a što se pak negativno odražava na VSTV i pravosuđe u cjelini. Ono što smo danas vidjeli predstavlja krizu u VSTV-u i produbljuje nepovjerenje javnosti u pravosuđe.

Na ovosedmičnoj debati „Pravo na pravdu!“ posvećenoj vladavini prava u BiH, ponovo je potvrđeno da građani zahtijevaju od pravosuđa da se pridržava najviših standarda integriteta. Svi nosioci pravosudnih funkcija moraju biti u potpunosti nepristrasni.

Evropska unija u Bosni i Hercegovini apeluje na članove VSTV-a da se odmah pozabave ovom krizom i preduzmu žurne i adekvatne korake. Pomno ćemo pratiti razvoj situacije“, naveli su iz Delegacije EU u Bosni I Hercegovini.

(NAP)