Debakl SDP-a i PDA u Tuzlanskom kantonu, NS izgubio dvije trećine glasova, SDA uvjerljivo prva, SD i SBiH u porastu

Nakon što je prebrojana većina glasova za općinska vijeća, Istraga.ba analizira rezultate političkih partija.

Na redu je Tuzlanski kanton, u kojem je SDP kao politička partija doživio debakl. Dramtičan pad ostvario je i PDA Mirsada Kukića. Demokrtska fronta je izgubila trećinu glasova, a Naša stranka je ostala bez dvije trećine svojih birača. SDA je uvjerljivo prva, a porast je doživio i SBiH. Novoformirani Socijaldemokrati su treća partija u TK.

SDA

Prema još nepotunim rezultatima, SDA je osvojila oko 47.000 glasova u Tuzlanskom kantonu. S obzirom na to da se očekuju i glasovi iz dijaspore, za očekivati je da će ta stranka doći do brojke od 49 hiljada, koliko su imali na izborima 2018. godine. Glavno uporište SDA je u Živinicama, gdje je ta stranka osvojila skoro 11 hiljada glasova. Veliki broj glasova osvojili su u Gračanici, Lukavcu, Srebreniku i Tuzli.

SDP

SDP BiH izgubio je u Tuzlanskom kantonu oko 20 hiljada glasova. Naime, na izborima u oktobru 2018. godine ta stranka je osvojila 49.000 glasova. Prema današnjim rezultatima, SDP je u svih trinaest općina u TK uspio osvojiti svega 26.500 glasova. Naravno, ostao je još manji dio neprebrojanijh glasova, što znači da će i SDP imati određeni rast. No, teško je očekivati da mogu premašiti 29 hiljada glasova, što je za 20 hiljada manje neko na općim izborima 2018. godine.

Socijaldemokrati

Za SD Envera Bijedića ovo su bili prvi izbori. Oni su do sada osvojili 17.500 glasova i sada su treća politička stranka u Tuzlanskom kantonu. U pitanju je stranka koja je nastala nakon raskola u SDP-u BiH uzrokovanog odlukom Nermina Nikšića i njegovih saradnika da se samo u Kantonu Sarajevo ide u vlast. Bijedić je tada napustio SDP i formirao SD. Ušao je u koaliciju sa SD u Tuzlanskom kantonu i u nedjelju je postao treća politička snaga u TK.

PDA

Mirsad Kukić i njegova PDA također su u dramatičnom padu. Prije dvije godine, na općim izborima su osvojili 37 hiljada glasova. No, u nedjelju na lokalnim izborima ova je stranka dobila je podršku 17 hiljada ljudi u TK. Doda li im se još oko dvije do tri hiljade glasova, PDA će biti drugi najveći gubitnik u Tuzlanskom kantonu. Osim toga, izgubili su glavnu utvrdu – Banoviće.

Stranka za BiH 

Ogroman rast doživjela je i Stranka za BiH. Oni su do sada osvojili 13 hiljada glasova u Tuzlanskom kantonu. Na općim izborima 2018. godine imali su podršku oko 8.000 birača. Najveći broj glasova osvojili su u Gračanici i Živinicama i Čeliću, gdje su druga politička snaga.

Koalicija DF-GS

Demokratska fronta u koliciji s GS-om u Tuzlanskom kantonu trebala bi osvojiti oko deset hiljada glasova. U odnosu na prošle izbore, DF je izgubio podršku 4.500 birača. Najveći broj glasova osvojili su u Tuzli, Živinicama i Lukavcu.

SBB

Savez za bolju budućnost također je izgubio podršku u Tuzlanskom kantonu. Trenutno imaju 8.000 glasova. Na općim izborima 2018. godine imali su podršku 11 hiljada birača. Najbolji rezultat ostvarili su u Tuzli.

NiP

Narod i pravda je u Tuzlanskom kantonu osvojio 3.500 glasova i u većini gradova i općina nisu prešli cenzus.

Naša stranka

Procentualno gledajući, najveći gubitnik u Tuzlanskom kantonu je Naša stranka. Oni su sa 9.000 glasova u TK pali na svega 3.200 glasova. To znači da su ostali bez podrške skoro dvije trećine svojih birača.

Značajnije rezultate ostvarile su u nezavisne liste u Gradačcu, Srebreniku i Tuzli, ali ti politički subjekti uglavnom ne učestvuju na općim izborima.

(Istraga.ba)