Daytonski sporazum nikome ne daje pravo da osporava državu

Daytonski mirovni sporazum “nikome ne daje pravo da osporava državu ili njen narod”, rekao je visoki predstavnik Valentin Inzko danas učesnicima međunarodne konferencije.

Obrativši im se na online simpoziju o naslijeđu Daytonskog mirovnog sporazuma u organizaciji Yale univerziteta i njegovog studijskog programa o genocidu te Akademskog ureda Državnog univerziteta južnog Connecticuta, visoki predstavnik je rekao da “u anketi za anketom, građani BiH govore da je nepostojanje vladavine prava najveća prijetnja svakodnevnom životu u ovoj zemlji.”

Rekao je da je osporavanje ili ignorisanje sudskih odluka “rak rana koja će uništiti politiku Bosne i Hercegovine ukoliko ne bude odstranjena”, navodi FENA.

-Dok se približavamo 25. obljetnici Daytonskog mirovnog sporazuma, možemo se osvrnuti na niz postignuća koja su unaprijedili život građana BiH. Prvo od njih, temeljni cilj Sporazuma, jeste mir – rekao je visoki predstavnik.

Dodao je da je u poslijeratnom periodu proveden niz reformi koje su “Bosni i Hercegovini dale institucionalnu i zakonsku infrastrukturu potrebnu da ona funkcionira kao moderna demokratija”,  te da se iz toga da zaključiti “da je napredak moguć. Greške se mogu ispraviti a teški problemi se mogu riješiti”.

Međutim, također je naglasio da Bosna i Hercegovina danas stagnira.

-Njeni mladi odlaze, a njene glavne političke stranke zapele su u sistemu političkog pokroviteljstva i korupcije. U cijelom javnom sektoru savjesni nastavnici, državni službenici, komunalni radnici, policajci i mnogi drugi svaki dan vrijedno i dobro koriste teško stečeno znanje, ali ne dobijaju adekvatnu naknadu iz neodgovarajućih budžeta i od glomazne administracije – naveo je Inzko.

Visoki predstavnik je naglasio da takva situacija nije neminovni rezultat poslijeratnog rješenja, i da “upravo kako je međunarodna zajednica, pod koordinacijom OHR-a, uspješno realizirala ključne elemente oporavka u prvoj deceniji poslije rata, ona može uspješno doprinijeti i provođenju temeljnih društvenih i političkih promjena danas”.

Rekao je da su se bh. građani “suprotstavili najgrubljim ispadima njihovih političkih predstavnika – ispoljavajući u svakodnevnom životu pristojnost koja je često odsutna u političkom životu” i da “ti građani, uz čvrstu i dosljednu podršku međunarodnih partnera mogu postaviti zemlju na novi kurs”.

Visoki predstavnik je rekao da “akteri na lokalnom nivou – građani aktivisti i nevladine organizacije imaju energiju i legitimitet da donesu stvarne i pozitivne promjene ukoliko im mi pružimo ruku saradnje”.

Rekao je da je Evropska unija “nesumnjivo najistaknutiji partner Bosne i Hercegovine kada se radi o pružanju pomoći BiH u cilju njenog napredovanja prema nivou prosperiteta i napretka koji vlada u drugim dijelovima evropskog kontinenta, a predstojeći općinski izbori mogu potaknuti brže odvijanje ovog dugoročnog procesa”, saopćeno je iz OHR-a.

(Foto: AA)