Daniel Serwer: Dodik zna da Srbija ne bi priznala nezavisnu Republiku Srpsku, niti je pripojila sebi

U intervjuu za Al Jazeeru, Serwer je ponudio svoju sliku trenutne Bosne i Hercegovine i pojasnio svoje ideje za potpunu promjenu klime u toj državi.

Govorite o centralizaciji vlasti i ukidanju entiteta u BiH, ali kako je to moguće kada se zna da jedan entitet konstantno teži ka jačoj autonomiji, pa čak govori i o otcjepljenju, što je povremeno retorika Milorada Dodika?

Dodik priča, ali to ne radi. Dobro zna da čak niti Srbija ne bi priznala nezavisnu Republiku Srpsku, niti je pripojila sebi. On je majstor politike slijepe ulice. Promjene o kojima govorim djeluju radikalno, jer bi se njihovim provođenjem BiH, u osnovi, pretvorila u građansku državu koja se temelji na pravima individulaca, a ne „multietničku“ državu koja se bazira na privilegijama za favoriziranu etničku grupu.

No, to se može desiti, ali ne možete očekivati da trenutno političko vodstvo izvrši ove reforme, koje bi sa vlasti uklonile nacionalističke partije koje ono predstavlja. Taj poticaj treba doći od građanskih pokreta, podržanih od strane ključnih međunarodnih igrača – SAD-a, Velike Britanije i Njemačke, kao predvodnika Evropske unije.

Ataci na Ured visokog predstavnika su sve jači. Trebaju li OHR-u veće ovlasti ili samo jača podrška EU-a i SAD-a kako bi eventualno odlučnije nastupao protiv opstruktora u BiH?

Uredu visokog predstavnika potrebna je jača podrška SAD-a i Evropske unije. Ovlasti OHR-a i dalje stoje, te nisu upitne.

Da, svojevremeno ih je upotrebljavao Paddy Ashdown…

Paddyjev odlučan pristup prema samom vrhu problema bio je adekvatan u to vrijeme. Mislim da je sada vrijeme da se ide od dna prema gore, što Evropska unija i SAD podržavaju.

Od OHR-a se očekuje da nametne zakon o zabrani negiranja genocida, koje je izraženo u entitetu RS. Kakav je Vaš stav o tome?

Postoji samo jedan razlog za negiranje onoga što se desilo u BiH: podržavanje toga.

Kompletan intervju pročitajte ovdje

(Al Jazeera/Foto: Arhiv)