Dačić poručuje sa nove funkcije: NIJE U MOJOJ PRIRODI DA BUDEM PROTOKOLARNI PREDSJEDNIK

Izbor na mjesto predsjednika parlamenta je rezultat viđenja predsjednika Aleksandra Vučića neke moje uloge kao šefa druge partije po snazi, a ljudi moraju da shvate da funkcija ne čini čovjeka, nego čovjek čini tu funkciju, izjavio je danas novi predsjednik Skupštine Srbije i predsjednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić.

“Ako neko misli da ću biti protokolarni predsjednik parlamenta, to jednostavno nije u mojoj prirodi”, rekao je Dačić i istakao da su oni koji govore da je mjesto predsjednika skupštine degradacija, ili politički diletanti, ili zlobnici.

Dodao je da nije željan izvršne vlasti u smislu poluga koje ona ima jer je zakonodavna vlast u samom vrhu u sistemu podjele vlasti pošto iza nje stoji narodna volja i ocjenio da je ovo je najviša funkcija na kojoj je do sada bio.

Dačić je ukazao i da je njegov izbor na mjesto predsjednika skupštine rezultat prije svega Vučićevog sagledavanja budućih međusobnih odnosa i potrebe da sve institucije vlasti izgrađuju svoj vrhunski autoritet i legitimitet.

Podsjetio je, da je prvi put ušao u parlament kao poslanik 1992. godine, a da se od 1990. nije desilo da neki predsjednik stranke bude predsjednik skupštine.

“Dosta dugo smo razgovarali kakva bi politička kombinacija mogla da se napravi, imajući u vidu skore izbore koji nas čekaju 2022. godine”, rekao je Dačić i dodao da očekuje sve izbore osim lokalnih i pokrajinskih.

On je ocjenio da parlament ima i veliku odgovornost u uslovima kada postoje određene tenzije i dodao treba da bude mjesto gde se odvija dijalog, mjesto sa kim će razgovarati i međunarodni faktori.

Dodao je i da predstavnici Evropskog parlamenta govore da je za njih partner parlament Srbije.

Na pitanje o političkom životu bez opozicije u parlamentu odgovorio je da nije u njegovoj nadleženosti da nekog uvodi u parlament, i da o tome treba da razmišljaju političke stranke.

On je podsjetio da je kao najmlađi poslanik još 1992. učestvovao u okruglim stolovima sa opozicijom kada je na opozicioni zahtjev uveden cenzus od pet odsto, i dodao da sada nije spušten cenzus na tri posto, SPAS Aleksandra Šapića ne bi uspio da uđe u skupštinu.

“Ovde je i naš cilj da vidimo kakve to imaju primjedbe druge neke stranke vezano i za izborni proces i za zakone. Veoma je važno da se raspravlja i o svim otvorenim pitanjima u našem društvu koje nisu samo političkog karaktera, već su društvenog značaja. Parlament je to mjesto gde bi trebalo da se čuju svi glasovi koji postoje u našem drustvu”, rekao je Dačić.

Predsjednik skupštine najavio je da će danas biti usvojen zakon o ministarstvima, i da će uslijediti izbor Vlade Srbije.

(Izvor: Kurir.rs)