Čović: Optimističan sam oko izmjene Izbornog zakona BiH

Jako sam optimističan da ćemo u prvih šest mjeseci iduće godine dobiti izmjene Izbornog zakona BiH koji će osigurati i legitimno predstavljanje sva tri konstitutivna naroda i napraviti pripreme kojima ćemo napraviti iskorak prema evropskoj Bosni i Hercegovini, a to će svakako tražiti značajne preinake u odnosu na ono što je osnovni Daytonski ugovor, istaknuo je danas predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon sastanka s delegacijom Vlade Republike Hrvatske održanom u subotu u Mostaru.

-Već 20 godina tragamo za izmjenama i rješenjima o oblikovanju Ustava Bosne i Hercegovine na tragu prelaska iz Daytonske u europsku fazu, a to je nešto što ćemo i dalje raditi. Nažalost ne osjećam da imamo dovoljno kvalitete u parlamentarnoj raspravi, a ona bi u oba doma državnog parlamenta morala imati dvotrećinsku većinu da bi mi napravili promjenu i nisam baš previše optimističan, ali sam zato jako optimističan da ćemo u prvih šest mjeseci iduće godine dobiti izmjene Izbornog zakona BiH – kazao je predsjednik HDZ-a BiH.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske (RH) Nataša Tramišak, koja kao i ministar Radman predstavljaju ključne resore kada su u pitanju direktna komunikacija i saradnja s institucijama EU, ocijenila je kako su izazovi hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini danas veliki.

-Jedinstveni smo kada je u pitanju smjer daljnjeg razvoja, poboljšanja i jačanja kvalitete života prvenstveno u Mostaru, a onda i diljem BiH. Hrvatska očekuje izdašnu omotnicu u novom višegodišnjem financijskom okviru, a riječ je o više od 24 milijarde eura. Za područje Bosne i Hercegovine imamo priliku koristiti Interreg IPA Hrvatska-BiH-Crna Gora i možemo reći da je već sada, u ovom programskom razdoblju bilo kvalitetnih projekata i saradnje, a u kontekstu novih 184 miliona eura zasigurno će veća alokacija sredstava biti usmjerena na ovo područje. Bitno je spomenuti kako RH iz nacionalnog državnog budžeta također planira i novi program saradnje s BiH – podvukla je Tramišak.

(Foto: FENA)