Čović nakon izbora: Ne možemo povezivati Banjaluku, Sarajevo i Mostar

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je na pres-konferenciji te stranke kako su lokalni izbori u Bosni i Hercegovini rađeni u posebnim uvjetima, te da mu je drago da nije bilo izraženijih incidenata u izbornom procesu.

– Nekih problema je bilo, ali ne toliko da bi moglo obezvrijediti ovaj proces koji smo imali, koji možemo nazvati demokratskim – rekao je.

– Što se tiče HDZ-a BiH, možemo biti jako zadovoljni rezultatom. Imati 20 načelnika/gradonačelnika i više od 300 vijećnika, rezultat je koji zaslužuje posebnu pažnju. Radili smo taj posao dosta dobro, iako nije bilo klasične izborne kampanje, poslali smo snažnu poruku i to je ono što ćemo ubuduće raditi. Izbori traju četiri godine i za novi ciklus treba danas početi raditi – istakao je predsjednik HDZ-a BiH, piše N1.

Kada se gleda pojedinačno, po kantonima, kako je rekao Čović, na cijelom prostoru BiH su uravnotežili svoj izborni rezultat.

– U nekim sredinama imate blagi uspon ili blagi pad, što je normalno, ali u osnovi moramo istaći zadovoljstvo. Čestitka svim onim koji su izabrani. Vjerovatno ćemo sutra znati rezultate što se tiče vijećnika, ali se rezultat već osjeća. Što se tiče HDZ-a, upućujemo jedno veliko hvala svima koji su prepoznali ono za šta se zalažemo i bavit ćemo se analitikom a onda ćemo se okrenuti gradu Mostaru i izborima tamo, da na sličan način završimo i taj proces – kazao je.

Na pitanje u vezi sa rezultatima u Sarajevu i Banjoj Luci, odnosno revoltu građana koji su izabrali druge partije u svojim sredinama, te da li se plaši da će isti slučaj biti i u Mostaru, Čović je rekao kako se u nekim sredinama već nekoliko ciklusa biraju isti ljudi te da je normalno da dođe do zasićenosti i da opozicija bude izbor.

– Ne možemo povezivati Banju Luku, Sarajevo i Mostar. Kad gledamo glasačko tijelo u Banjoj Luci i nacionalnost, tamo su predstavnici srpskog naroda u cjelini i koja opcija tu pobjeđuje, recimo sa pozicije neke analtike i ne mora biti presudno za politiku koja će se voditi na toj zajednici. Kad je u pitanju Sarajevo, na isti način. Sarajevo čini 99 posto bošnjačkog stanovništva pa je isti odgovor kao za Banju Luku. U Mostaru imate potpuno drugo. Imate jedinu multietničku sredinu u Mostaru, multikulturalnu, ali mislim da HDZ i Hrvatski narodni sabor se može s ponosom baviti narednih 35 dana aktivnostima za pripremu za grad Mostar i očekivati kvalitetan rezultat. To je glavni grad jer sve institucije Hrvata stoluju stolnim gradom. Za bošnjački narod sve institucije su u Sarajevu, za srpski u Banjoj Luci. Za Mostar idu drugačija pravila. Mostaru se ne bih sada posvećivao, to ćemo pri kraju ovog tjedna intenzivirati – komentarisao je Čović.

Predsjednik HDZ-a BiH je rekao kako je važnije da se u prvih šest mjeseci završi priča u Parlamentu o Izbornom zakonu te da do 2022. godine postoje pravila koja će se znati ranije.

(NEZAVISNI/N1)