Čović: Izborni zakon BiH u ovoj godini mora biti usvojen

HDZBiH dostavio je prijedlog izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Izmjene se prevashodno odnose na izbor članova Predsjedništva BiH i Dom naroda Bosne i Hercegovine, kao i uvođenje ad.hoc izbornih područja. Predsjednik ove stranke Dragan Čović ne želi kalkulirati u provođenju bilo kakvih pitanja u vezi sa Izbornim zakonom i poziva na poštivanje Ustava BiH, budući da je prema njegovim riječima, BiH zbog neprovođenja određenih odluka u institucionalnoj krizi.

Bez obzira na negativne kritike drugih stranaka, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ističe da će kroz Izborni zakon provesti sve odluke suda u Strazburu, odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju tri konstitutivna naroda, uz osiguravanje ravnopravnosti svih stanovnika naše zemlje. Svaki od navedenih amandmana HDZ-a je na tom tragu, istakao je.

“Da li se nekome sviđaju ili ne sviđaju to je nešto sasvim drugo. Na nama je da osiguramo da provedemo slično kao što smo proveli i Sporazum o Mostaru, da ga pretočimo u izborno zakonodavstvo, da uradimo slično kada je u pitanju Predsjedništvo i Dom naroda”, kazao je Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH.

HDZ će u potpunosti poštivati Ustav Bosne i Hercegovine, kada je u pitanju izbor hrvatskog člana Predsjedništva. Isti slučaj je i sa Klubom u Domu naroda.

“Moj zadatak je da taj Klub Hrvata biraju Hrvati. Koga će Hrvati izabrati za člana Predsjedništva to je do hrvatskog naroda, koga će Bošnjaci izabrati, to je do Bošnjaka”, smatra Čović.

Izborni zakon u ovoj godini mora biti usvojen, smatra Čović, i nada se da će naići na razumijevanje partnera kada je u pitanju legitimnost u Predsjedništvu BiH i Domu naroda. Dotakao se i Ustava. Bosna i Hercegovina se nalazi u institucionalnoj krizi izazvanoj njegovim nepoštivanjem i tu je potrebno uraditi određene izmjene.

“To što je neko patriota, rodoljub što voli ovu zemlju ili ne voli, ja kažem, de samo poštujte Ustav pa je volite najviše na svijetu, sve ostalo su vam fraze”, kazao je Čović.

Na sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH bilo je riječi i o izradi Strateškog dokumenta u okviru Hrvatskog narodnog sabora koji bi trebao na duže staze usmjeriti nacionalno očuvanje i jačanje hrvatskog naroda u BiH.

federalna.ba