Čović: “Bošnjački” članovi Predsjedništva djeluju po uputama predsjednika SDA

Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, komentarisao je sastanak s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom te otkazivanje susreta Željka Komšića i Šefika Džaferovića, članova Predsjedništva BiH, sa ruskim zvaničnikom.

Ćović je za RTL prvo odgovorio na pitanje o odsutnosti zastave BiH na sastanku Milorada Dodika s ruskim ministrom.

– Na jednom sastanku je bilo zastave Bosne i Hergecovine, na sastanku Predsjedništva Bosne i Hercegovine kad je gospodin Dodik primio ministra kao predsjedavajući Predsjedništva. To je već uhodana procedura tako da s te strane nije bilo iznenađenja. Kad sam se ja sastao s gospodinom Lavrovom u Sarajevu naravno bila je zastava BiH – rekao je Čović.

Reakciju njegovih kolega takođe je komentarisao.

– Ne bi ja rekao da je ona uopće zbog tog susreta napravljena tako. Ona je danas u funkciji puno aktivnosti koje se dešavaju oko ključne stranke Bošnjaka u BiH čija dva bošnjačka člana Predsjedništva i gospodin Džaferović i Komšić djeluju sukladno napucima predsjednika SDA. Tako da je to dio jedne sinhronizacije – poručio je Čović i dodao:

– To je jedna igra koja je trebala skrenuti pozornost s mnogih drugih pitanja koja danas imate u Sarajevu.

Govoreći o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, Čović kaže da je razgovor sa Lavrovom bio relativno kratak.

– Ali sam i zamolio za lobirnaje gospodina Lavrova. Apsolutna podrška za izmjenu Izbornog zakona koju sam dobio od strane drugih ambasadora u BiH zadnjih pet ili šest dana. Zadnjih desetak godina se vrtimo u krug oko tog, zato i imamo takvu situaciju kakvu imamo – rekao je Čović.

Što se tiče pogleda na put BiH prema NATO, suprotstavljeni su. Lavrov se protivi bilo kakvom približavanju.

– Tu su različiti stavovi. Moramo naći rješenja. Mi s NATO imamo vrlo dobre odnose već danas – poručio je Čović.

(Foto: Fena)