CIK BiH: Izlaznost do 11 sati 14,88 posto

Prva press konferencija Centralne izborne komisije BiH o održavanju Lokalnih izbora održana je danas u Sarajevu. Predsjednik CIK-a Željko Bakalar kazao je da je registrovano 5.759 biračkih mjesta, 388 mobilnih timova.

“Najveći broj biračkih mjesta je otvoren u 7 sati, dok je manji broj biračkih mjesta kasnio zbog tehničkih smetnji. U Srebrenici je jedno mjesto otvoreno u 9:30, u Han Pijesku u 9:05, u Čapljini u 8:20, predsjednik BO nije dao uvid u spisak posmatračima. Na teren je izašlo Gradsko izborno povjerenstvo te je utvrđeno da su unaprijed upisani potpisi osam osoba. Odmah je razriješen predsjednik BO. Pozivamo GIP Čapljina da sve prijave policiji i obavijeste nadležno tužilaštvo”, kazao je Bakalar.

Bakalar je kazao da će ova mjesta gdje je bilo kašnjenje produžiti satnicu za glasanje za onoliko koliko je kasnilo jer nigdje nije bilo više od tri sata.

Dodao je da je sa sinoćnjim presjekom bilo 3.555 građana koji su se prijavili za glasanje putem Covid mobilnih timova njih 173 koliko je formirano. Moguće je da je broj registrovanih građana i veći s ovzirom da je registracija trajala jutros od 9 sati.

Kada je riječ o odzivu birača do 11 sati ona je iznosila 14,88 posto, u FBiH 13,56 u RS 18,07 dok za Brčko distrikt još uvijek nema podataka.

“Na Općim izborima 2018. godine izlaznost je bila 16,17 posto”, kazao je Bakalar.

Zabilježeno je 13 inicidenata na biračkim mjestima. Iz RS-a nisu došli podaci o incidentima.

Kada je riječ o Grčkoj i glasačkom materijalu Bakalar je kazao da je pošiljka stopirana u Istanbulu te da zbog toga materijal nije stigao.

Govoreći o problemima na biračkim mjestima u Doboju, Bakalar je kazao da su zaprimili prigovore određenih političkih subjekata.

“Zaprimili smo podnesak jedne političke stranke koja traži da se zaustavi izborni proces u Doboju i Zvorniku. Po tim navodima određenim posmatračima nije dozvoljen pristup ni uvid u zapisnike. Ono što smo u ovom trenutku poslali Gradskom izbornom povjereništvu je da nas izvijeste o tome. Izborni proces se na tim mjestima i dalje odvija neometano. Imamo zvanični akt GIP da je jedan politički subjekt povukao svih svojih šest mjesta u biračkom odboru, ali ta su mjesta popunjena zamjenskim mjestima. Nikakva instrukcija iz CIK-a koja se odnosi na ograničenje posmatranja izbornog procesa nije otišla. Pozivam i nevladin sektor i politčke subjekte da nas obavijeste o imenima osoba koje su onemogućile posmatranje”, kazao je Bakalar.

Suad Arnautović, član CIK-a upozorio je da se utvrđivanje identiteta birača može vršiti samo putem važećih dokumenata BiH lične karte, pasoša ili vozačke dozvole.

Izlaznost do 11 sati u TK

Tuzla 13,83%

Lukavac 18,68%

Čelić 23,34%

Banovići 30,21%

Živinice 19,63%

Kalesija 16,61%

Kladanj 21,88%

Srebrenik 13,19%

Sapna 18,40%

Doboj-Istok 23%

Gračanica 13%

Gradačac 21,32%

Teočak 16,25%

(NEZAVISNI/Nap)