Čelik najavio ostavku: Da želimo, ostali bismo na vlasti do kraja mandata

Predsjedavajući Skupštine KS Mirza Čelik (SDA) potvrdio je za Klix.ba da će podnijeti ostavku na ovu funkciju najkasnije do ponedjeljka kada je zakazana sjednica za smjenu aktuelne Vlade KS.

Kako je kazao, njegova kao i ostavka premijera Marija Nenadića neće kočiti trenutne procese smjene Vlade KS, želi da nova skupštinska većina što prije zauzme poziciju u Skupštini KS i da što prije počnu raditi.

“Nećemo sakrivati pečate, niti zabranjivati ulazak u kabinet Predsjedavajućeg, već želimo na demokratski način pružiti im priliku da dođu do novih pozicija. Nećemo praviti ni sporazume kako da preuzmu vlast i slično. Da želimo, ostali bi na vlasti do kraja ovog mandata, jer predsjedavajući i dopredsjedavajući može pokrenuti vitalni nacionalni interes koji se razmatra na Ustavnom sudu BiH. Tamo nisu popunjene ustavne sudije koje razmatraju vitalni nacionalni interes te tako da mi želimo opstruirati sve ovo, ova vlada ne bi nikada otišla”, kazao je Čelik.

Dodao je da trenutna vlada želi da se što prije na sjednici razriješe dužnosti on i premijer Nenadić i da im se pruži mogućnost da imenuju nove zastupnike u skladu s Poslovnikom Skupštine KS.

“Nije nam namjera da opstruiramo jer da ja želim ostati na mjestu Predsjedavajućeg to bi bilo bez problema jer imam većinu u Klubu Bošnjaka i iz rukovodstva me ne mogu nikada smijeniti ako ja to ne želim. Nije mi u interesu da ovo odugovlačim i ovo je prilika da samo pokažemo da ćemo ispuniti naše obećanje iz decembra i da će sve ići demokratskim putem”, poručio je na kraju Čelik.