Ćatić:Blokada formiranja nove Vlade FBiH nanosi ekonomsku štetu

Šef Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta Osman Ćatić kazao je da blokada formiranja nove Vlade FBiH nanosi ekonomsku štetu ovom entitetu.

– Nakon udara pandemije koronavirusa, nastale su velike štete po privredu Federacije BiH. Za suočavanje sa ekonomskim posljedicama, potrebna je Vlada Federacije u punom kapacitetu, što trenutni saziv sigurno nije, jer su upražnjena dva ministarska mjesta – kaže Ćatić.

On smatra da bi nova vlada imala značajno veću energiju i kapacitet da povuče ekonomiju Federacije naprijed i  da se trenutna Vlada stalno nalazi u nekoj vrsti neizvjesnosti, iako premijer Novalić i ministri daju sve od sebe.

– Zbog HDZ-ovih blokada u formiranju nove Vlade ne možemo ostvariti dovoljno brz ekonomski razvoj što šteti svima, i Bošnjacima i Hrvatima i svim građanima FBiH. Sa novom Vladom, koja ne bi imala ovu vrstu političkih problema, te bi mogla raditi u relaksiranijoj situaciji, imali bismo snažniji razvoj, što građani trebaju i očekuju, i što se mora realizirati – zaključio je Ćatić.

(FENA)