BiH sutra dobija 11 novih kilometara autoceste

Bosna i Hercegovina sutra će, na Dan državnosti, dobiti 11 novih kilometara autoceste. Javno preduzeće “Autoceste FBiH” za sutra je najavilo otvaranje izgrađene autoceste na Zeničkoj obilaznici.

Ovo je jedan od najzahtjevnijih poduhvata na Koridoru 5C, prije svega zbog konfiguracije terena, velikog broja mostova, vijadukta i tunela, ali i poteškoća koje su se javile prilikom gradnje, kao što su klizišta i podzemne vode.

Riječ je o dionicama Drivuša – Klopče, Klopče – Donja Gračanica i dijela Donja Gračanica (Zenica sjever) – Tunel Zenica na kojima je izgrađeno sedam vijadukta, četiri tunela, jedan most, petlja s naplatnim mjestom i vanjska saobraćajnica od naplatnog mjesta do priključka na magistralnu cestu M-17.

Ukupna vrijednost investicije iznosi 225 miliona eura.

Ekipa “Faktora” posjetila je danas južnu sekciju dionice Donja Gračanica (Zenica sjever) – Tunel Zenica, koju gradi turska kompanija “Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A.S”. Na gradilištu su zatekli stotine radnika kako užurbano rade sa željom da sve bude spremno za sutra.

Na ovom dijelu Zeničke zaobilaznice, ukupne dužine 2,04 kilometra, u rekordnom vremenu izgrađen je tunel Hum od 428 metara, zatim vijadukt Donja Gračanica od 393 metra te pristupna saobraćajnica dužine 800 metara s naplatnim mjestom i kružnim tokom.

Uporedo s južnom sekcijom, nastavlja se gradnja sjeverne sekcije, a prema najavama izvođača radova, i ona će biti završena do marta naredne godine. Ugovor o gradnji dionice Donja Gračanica (Zenica sjever) – Tunel Zenica, u dužini od četiri kilometra, potpisan je 8. novembra 2018. godine.

(Foto: Faktor)