Biden poručio da se raduje saradnji: Dejton je donio mir, ali posao još nije završen

Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden poručio je kako se danas pridružuje međunarodnoj zajednici i ljudima u Bosni i Hercegovini u obilježavanju 25. godišnjice Dejtonskog sporazuma, koji je okončao rat u Bosni i Hercegovini.

Biden je rekao da je to bio najgori sukob na evropskom kontinentu od Drugog svjetskog rata.

„Na današnji dan slavimo napore mirotvoraca, a žalimo za gubitkom oko 100.000 života i raseljavanjem miliona drugih“, rekao je Biden, javlja Al Jazeera.

“Dejtonski sporazum donio je mir u Bosnu i Hercegovinu i potvrdio njezin suverenitet, teritorijalni integritet i neovisnost”, poručio je novoizabrani američki predsjednik.

Ipak, dodao je, četvrt stoljeća kasnije, jasno je da je posao na promicanju pravde, pomirenja i funkcionalne, multietničke Bosne i Hercegovine – nedovršen.

“Prečesto smo vidjeli kako nacionalizam pobjeđuje državni interes uz bogaćenje nekolicine, a ne provođenje reformi u korist većine”, rekao je Biden.

„Ova godišnjica prilika je za sve strane da razmisle o svjetlijoj budućnosti i da se ponovo obvežu na teške, ali nužne korake za izgradnju potpuno funkcionalne Bosne i Hercegovine za sve njene građane.

Kao predsjednik, radujem se suradnji s međunarodnom zajednicom i građanima Bosne i Hercegovine kako bi se napokon ostvarilo obećanje iz Dejtonskog sporazuma – prosperitetna, pravedna i demokratska Bosna i Hercegovina u srcu Evrope – cijela, slobodna i mirna“, rekao je novoizabrani američki predsjednik, koji bi dužnost od aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa trebao preuzeti naredni mjesec.