Biden: Pobijedit ćemo u ovoj utrci s jasnom većinom, sa nacijom iza nas

Demokratski kandidat za predsjednika Amerike Joe Biden obratio se kratko iz Wilmingtona. Poručio je svojim biračima da se strpe.

-Dragi sugrađani Amerikanci, nemamo još konačnu potvrdu pobjede, ali brojke su jasne. Govore nam da imamo jasnu i uvjerljivu priču. Pobijedit ćemo u ovoj trci. Samo pogledajte šta se sve desilo od jučer. Prije 24 sata bili smo u zaostatku u Georgiji, sada smo u vodstvu i osvojit ćemo tu državu. Prije 24 sata bili smo u zaostatku u Pennsylvaniji, a sada ćemo pobijediti. U prednosti smo, ali pobjeđujemo u Arizoni, Nevadi, ustvari naše vodstvo se dupliralo u Nevadi. Na putu smo ka više od 300 elektorskih glasova. Pogledajte nacionalne broje. Pobijedit ćemo u ovoj utrci sa jasnom većinom, sa nacijom iza nas. Imamo više od 74 miliona glasova. Pobjeđujemo Trumpa za četiri miliona glasova. I to još raste. Posebno sam ponosan na to kako smo dobro prošli širom Amerike. Bit ćemo prvi demokrati koji će pobijediti u Arizoni za 24 godine, prvi demokrati koji će pobijediti u Georgiji u 28 godina. I izgradili smo „plavi zid“ usred zemlje, koji se srušio prije četiri godine – rekao je Biden, između ostalog.

Kako prenosi CNN, Biden trenutno ima 253 elektorskih glasova, dok Donald Trump ima 213.

Osvrnuo se i na činjenicu da je jučer u Americi u jednom danu koronavirusom zaraženo 125.000 ljudi kazavši kako je, zajedno sa senatorisom Harris, održao nekoliko sastanaka s grupom stručnjaka za javno zdravstvo vezanih za ekonomsku krizu s kojom se Amerika suočava.

-Pandemija ne jenjava. Brojke lete u nebo. Uskoro bismo mogli imati i po 200 hiljada novozaraženih dnevno, a približavamo se i brojci od 240.000 izgubljenih života. 240.000 izgubljenih života širom Amerike – kazao je Biden.

Istakao je da tenzije rastu, i da moraju rasti nakon ovako teških izbora.

-Ali, moramo ostati mirni. Strpljivi. Pričekajte da završi ovaj izborni proces i pričekajte da izbroje sve glasove – zaključio je Biden.

(Foto: AFP)