Biden odbio povući komentar da Putin “ne može ostati na vlasti”

Američki predsjednik Joe Biden odbio je u ponedjeljak povući komentar da ruski predsjednik Vladimir Putin “ne može ostati na vlasti”.

Američki predsjednik je to izjavio tokom četverodnevne turneje po Evropi u momentima dok se Ukrajina nastavlja braniti od ruskog napada. Bidenovi komentari izazvali su kritike pojedinaca koji tvrde da bi takve izjave Putin mogao iskoristiti kao izgovor za dalju eskalaciju u Ukrajini.

Ipak, Biden je ostao pri svom stavu te kazao da takvi komentari nisu pokazatelj američke politike promjene režima u Rusiji, već su lični stav “moralnog zgražanja” zbog Putinovog rata protiv Ukrajine.

“Ne izvinjavam se”, rekao je Biden novinarima u Bijeloj kući te dodao:

“Ono što komplikuje situaciju u ovom trenutku jesu eskalirajući napori Putina da nastavi provoditi pokolj, zbog čega cijeli svijet kaže: ‘Bože moj, šta ovaj čovjek radi’?”, kazao je američki predsjednik.

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu, doveo do finansijskih sankcija Moskvi i podstakao egzodus globalnih firmi iz Rusije.

Od tada je najmanje 1.151 civil ubijen u Ukrajini, a 1.842 ranjeno, saopštile su Ujedinjene nacije. Istovremeno, prema podacima UN-ove agencije za izbjeglice više od 3,87 miliona Ukrajinaca je izbjeglo u susjedne države.

(Anadolija)