Bevanda: Podržavam aranžman sa MMF-om, BiH nije pretjerano zadužena

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je da podržava novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) jer donosi i potrebne reforme.

“Podržavam novi aranžman sa MMF-om jer donosi i potrebne reforme na koje se nekada lakše odlučimo uz tuđu pomoć. Ipak, sve je na nama da dogovorimo i realizujemo. U ovoj fazi dogovora važno je povesti računa o svakom detalju jer ne želim da poslije bude kako se nešto može tumačiti ovako ili onako”, rekao je Bevanda za Večernji list.

On je istakao da uvijek insistira da se prvo poštuje Ustav i zakon, pa onda dogovor uklapati u te okvire.

“Bitno je da se postigne dogovor o svakom kreditnom ugovoru i zato se i pregovara, zato se uključuju svi nivoi vlasti koje su korisnici kredita. Kod MMF-a imamo memorandum i pismo namjere i važno je sve precizno definisati da se ne sporimo o raspodjeli kao prošli put i da se, najblaže rečeno, brukamo”, naveo je Bevanda.

On je rekao da je imao sastanke sa izvršnim direktorom MMF-a Pulom Hilbersom i šefom Misije Martinom Petrijem sa kojim je razgovarao o novom aranžmanu.

“Sudeći prema izjavama i nekim zajedničkim sastancima, prihvatljiv je i aranžman i odrednice iz Pisma namjere i za ostale učesnike, jer, napominjem, da novac iz aranžmana sa MMF-om koriste entiteti, uplaćuje se na njihove račune”, naveo je Bevanda.

On je objasnio da BiH traži sklapanje 36-mjesečnog proširenog aranžmana sa MMF-om u vrijednosti oko 1,5 milijardi KM.

“To što nam kvazi-analitičari, propali političari i ekonomisti van struke govore da nije momenat, ne znači ništa, osim politikantstva. Niti smo pretjerano zadužena zemlja, niti bi MMF sa nama ulazio u takav aranžman, kao ni ostale finansijske institucije. Redovno vraćamo kredite i nije u pitanju naša finansijska stabilnost”, izjavio je Bevanda.

(NEZAVISNI/ Srna)