Bego Gutić: “Vremena političkog mraka i jednoumlja u Banovićima su prošla”

Povodom ponovnog prekida 2. vanredne sjednice Općinskog vijeća Banovići i ne usvajanja Odluke o privremenom finansiranju općine Banovići za period 01.01.-31.03.2024. godine, čime je dovedeno u pitanje normalno funkcionisanje općinskog organa uprave, saopćenjem za javnost oglasio se općinski načelnik dr. Bego Gutić. Saopćenje prenosimo u cijelosti:

„Poštovani vijećnici Općinskog vijeća Banovići, kao općinski načelnik apelujem na vas da u skladu sa izbornim obećanjima koje smo dali građanima općine Banovići svi zajedno radimo u interesu svih građana, te tražim od vas da se uozbiljite i preuzmete odgovornost i donesete odluke koje su od životne važnosti za normalno funkcionisanje općine Banovići.

Političke igre ostavimo sa strane i posvetimo se bitnim odlukama za život građana naše Općine. Kao općinski načelnik, u skladu sa članom 15. Zakona o principima lokalne samouprave u FBiH, neću dozvoliti da se zaustavi život na području Općine, neću dozvoliti da korisnici socijalne pomoći budu uskraćeni za pomoć koju su dobili od Federalne vlade, odnosno Europske unije.

Stoga još jednom vas molim, upućujem vam apel da se urazumite, a od predsjedavajućeg Općinskog vijeća Banovići Roberta Lapčevića tražim da čim prije zakaže novu sjednicu Vijeća na kojoj bi se donijele odluke bitne za normalno funkcionisanje općinskog organa uprave i omogućilo redovno izmirivanje svih tekućih obaveza.

Ovom prilikom demantujem neistine iznesene od strane vijećnika nove većine kako Vijeću na vrijeme nisu dostavljene bitne odluke na razmatranje poput Nacrta budžeta Općine za 2024. godinu i Odluke o stipendiranju studenata i učenika sa područja naše Općine za školsku/akademsku 2023/2024. godinu.

Podsjećam iste, kao i javnost općine Banovići, da je Općinskom vijeću Banovići još 21. novembra 2023. godine dostavljen na razmatranje Nacrt budžeta općine Banovići za 2024. godinu, kao i niz drugih bitnih odluka, da je to ponovo urađeno i na sjednici zakazanoj 8.12.2023. godine, a na posljednjoj sjednici (4.1.2024. godine) imali smo priliku da usvojimo Odluku o privremenom finansiranju općine Banovići za period 01.01.-31.03.2024. godine.

Nažalost, donošenje ovih odluka je izostalo, jer je novoj većini izgleda bitnija smjena predsjedavajućeg Vijeća i njegovog zamjenika nego isplata pomoći socijalno ugroženim porodicama i isplata plaća radnicima Općine i javnih ustanova. Svojim nepoštivanjem Poslovnika o radu Općinskog vijeća Banovići i stavom da ako su većina mogu da rade šta hoće i kako hoće još jednom su pokazali koliko im je interes građana bitan, iako se u svojim istupima stalno pozivaju na moralnu i političku odgovornost prema građanima koji su ih birali.

Pozivam građane Banovića da ostanu dostojanstveni i mirni, da ne nasjedaju na laži i obmane. Ne dozvolimo da ponovo izgubimo slobodu i demokratiju koju smo izvojevali 2020. godine. Ne dozvolimo više nikad i nikome samovolju, bahaćenje i torturu. Ne dozvolimo više nikad i nikome da mu lični interes bude iznad općeg interesa. Vremena političkog mraka i jednoumlja u Banovićima su prošla.“