BBC: Pet razloga zašto je Biden pobijedio

Nakon gotovo 50 godina u politici Joe Biden je osvojio izbore i postaje 46. američki predsjednik.

Njegova kampanja nije bila predvidljiva. Odvila se usred pandemije i nezapamćenih društvenih nemira u SAD-u u novije vrijeme. Protukandidat mu je bio nekonvencionalni predsjednik, ali Bidenov tim je uprkos svemu uspio doći do pobjede.

BBC je stoga naveo pet razloga zbog kojih je, po njima, to Bidenu i njegovu timu pošlo za rukom.

1. Koronavirus

BBC kao prvi razlog Bidenove pobjede navodi koronavirus. Pandemija u kojoj je preko 230.000 Amerikanaca izgubilo živote promijenila je politiku i svakodnevicu SAD-a, kao i svih dugih zemalja na svijetu.

U posljednjim danima kampanje čak je i Trump govorio o koroni. “Medijima za lažne vijesti sve je o koroni, koroni, koroni”, rekao je Trump na jednom skupu u Wisconsinu.

Medijski fokus na koronavirus je bio refleksija fokusa javnosti na pandemiju, s kojom se Trump nije baš najbolje nosio. Anketa koju je prošli mjesec proveo Pew Research otkrila je kako je Biden imao 17 posto veću podršku od Trumpa kada se radilo o borbi s koronavirusom.

Koronavirus je izbio iz Trumpove kampanje poruku ekonomskog rasta i prosperiteta, a nije mu pomoglo ni preispitivanje naučnog pristupa. Osim toga, anketa Gallupa je otkrila kako je Trumpu rejting zbog koronavirusa pao za 38 posto tokom ljeta.

2. Niskoprofilna kampanja

Biden je tokom svoje karijere izgradio ugled političara koji se pričom uvali u nevolje. Imao je puno gafova koji su mu bili problematični 1987. godine, kao i 2007. godine.

U trećem pokušaju da dođe do Bijele kuće imao je nekoliko gafova, ali puno manjih, pa nisu postali problem. No, važno je napomenuti i da se kandidirao protiv čovjeka koji je imao puno više gafova. Osim toga, u fokusu su bile i vijesti o protestima, koronavirusu i Georgeu Floydu, pa prostora za Bidenove gafove i nije bilo, prenosi Index.hr.

3. Ljudi su željeli bilo koga osim Trumpa

U sedmici uoči izbora Bidenova kampanja je pustila zadnje izborne videosnimke na TV. Poruka je bila slična onome što su ponudili kada se tek kandidirao. Išli su sa sloganom kako su ovi izbori “borba za dušu Amerike”, kao i prilika da se nacija ujedini nakon četiri godine haosa. Bidenova kampanja je računala na to da Trump stvara previše podjela.

Bidenova konačna poruka je bila jednostavna, a ta je da on nije poput Trumpa.

4. Držao se centra

Tokom kampanje za kandidata demokrata Bidenovi suparnici su bili s ljevice. Sanders i Warren su imali organizirane kampanje koje su privlačile ljude kao da dolaze na koncert, ne na politički skup.

Uprkos pritisku Biden se zadržao strategije centra i odbio podržati univerzalno zdravstvo za sve, besplatni studij i porez na bogatstvo. To mu je omogućilo da zagrabi i u dio republikanskog biračkog tijela.

No, da to nadomjesti, kao zamjenicu je uzeo Kamalu Harris koja je bliža ljevici od njega. Jedino mjesto gdje je blizak ljevici su klimatska pitanja i očuvanje okoliša, čime se pokušao približiti mlađim biračima.

5. Više novca

Na početku godine Bidenova kampanja nije imala novca. Ušao je utrku u kojoj je favorit bio Trump, a on je imao cijele četiri godine u kojima je provodio kampanju za svoj reizbor.

No, od aprila nadalje Bidenova kampanja je prikupila puno novca i na koncu je imala više sredstava od Trumpa. Na početku oktobra imali su 144 miliona dolara više od Trumpove kampanje te su si mogli priuštiti mnogo TV kampanja u gotovo svim ključnim državama.

Poređenja radi, Hillary Clinton je 2016. imala više novca od Trumpa, ali se to nije pokazalo dovoljnim. No, u vrijeme koronavirusa su Amerikanci provodili puno više vremena doma, pa su televizijske kampanje i kampanje preko društvenih mreža značile više.