Antony Blinken novi državni sekretar SAD-a, dosta toga zna o BiH

Novi američki predsjednik Joe Biden, odlučio je da za američkog državnog sekretara imenuje dugogodišnjeg saradnika Antonyja Blinkena.

Kako piše New York Timesa, Biden je odlučio na poziciju državnog sekretara imenovati Blinkena, dugogodišnjeg saradnika u administraciji kada je u pitanju američka vanjska politika.

Antony Blinken je javnosti u Bosni i Hercegovini dobro poznato ime s obzirom da je karijeru u State Departmentu započeo još u vrijeme administracije Billa Clintona, a radio je i u vrijeme Baracka Obame.

“Očekuje se da će Antony J. Blinken, branitelj globalnih saveza i najbliži savjetnik za vanjsku politiku izabranog predsjednika Josepha R. Bidena mlađeg, biti nominiran za državnog tajnika, što je posao na kojem će pokušati spojiti skeptične međunarodne partneri u novo natjecanje s Kinom, prema ljudima bliskim procesu – piše “The New York Times”.

Očekuje se da će njegove opsežne vanjskopolitičke vjerodostojnosti pomoći u smirivanju američkih diplomata i globalnih čelnika nakon četiri godine strategije Trampove administracije i nacionalističkog razmetanja. 

“Očekuje se da će Biden imenovati još jednog bliskog pomoćnika, Jakea Sullivana, za savjetnika za nacionalnu sigurnost. Sullivan (43) je naslijedio Blinkena na mjestu savjetnika za nacionalnu sigurnost potpredsjednika Bidena i obnašao dužnost šefa planiranja politike u State Departmentu pod vodstvom Hillary Clinton, postavši njezin najbliži strateški savjetnik – piše “The New York Times”.

(Foto: Agencije)