Ambasada SAD: VSTV treba ostaviti po strani profesionalne ambicije svog predsjednika

Ambasada SAD, kao i mnoge druge članice međunarodne zajednice i građani u BiH, razočarana je što je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) i dalje u žarištu konstantnih navoda o korupciji, čime se podriva uloga VSTV u osiguravanju neovisnog, nepristrasnog i učinkovitog pravosuđa. Funkcionalno pravosuđe koje uživa povjerenje građana, od suštinske je važnosti za dalje kretanje BiH na putu euroatlantskih integracija, saopćeno je.

“VSTV ima neke od najvažnijih odgovornosti koje se tiču pravosuđa BiH, kao što su imenovanja i razrješenja sudija i tužilaca. Zato bi članovi VSTV trebalo da posjeduju najviše etičke i moralne standarde. 

Iako je jučerašnja vanredna sjednica VSTV korak u pravom smjeru, jasno je da VSTV mora da ostavi po strani profesionalne ambicije svog predsjednika ili bilo kojeg drugog člana i uradi ono što je potrebno da bi se vratilo povjerenje javnosti u instituciju koja pati od krize povjerenja.

Na jučerašnjoj sjednici, VSTV zaključilo je da je odnos između Vijeća i međunarodne zajednice narušen zbog ovih, ali i drugih navoda.

VSTV mora shvatiti da je izgradnja povjerenja sa građanima BiH čak puno važnija i od njegovog odnosa sa međunarodnom zajednicom”, istakli su iz Ambasade SAD.