20. Međunarodni festival pozorišta s područja Balkana u Tuzli

U organizaciji Draft Teatra Tuzla 20. Međunarodni festival pozorišta s područja Balkana održati će se od 22-26 septembra u Ljetnoj bašti Narodnog pozorišta Tuzla.
Realizacija festivala će se održati u skladu sa epidemiološkim mjerama i preporukama.

 Ove godine planiramo pet predstava i projekciju jednog filma, predstave su različitih žanrova, a vjerujem da će svako pronaći nešto za sebe – istakao je Dragan Tešić, direktor Draft Teatra Tuzla, te dodaje, na 20. Međunarodnom festivalu pozorišta sa područja Balkana učesnici su iz Bosne i Hercegovine i regije. Imali smo velike planove, ali je pandemija korona virusa uticala na njih. Festival traje 20 godina, a ove godine programom je planirano, da na “Pozorištu bez granica 2020” učestvuju Teleport teatar iz Novog Sada (Srbija), Teatar Skrb i uteha iz Skoplja (Makedonija), Gradsko kazalište Joza Ivakić iz Vinkovaca u koprodukciji sa kazalištem Nova scena Vinkovci (Hrvatska), Pozorište Travnik iz Travnika i Akademija scenske umjetnosti iz Sarajeva. Ulaz za sve predstave je besplatan, a predstave se igraju na otvorenom, pa u slučaju kiše predstave će biti održane u Sali Narodnog pozorišta- istakao je direktor Dragan Tešić.

Na press konferenciji koja je održana u povodu festivala, prisutnima se obratio i Enver Hasić, član organizacionog odbora 20. Međunarodnog festivala pozorišta s područja s Balkana, koji je naglasio, da su ansambli koji dolaze svi profesionalni glumci. Mnogi od njih su učestvovali i ranije i raduju se da učestvuju i ove godine, a neki će možda i žaliti što neće biti u mogućnosti da dođu zboga epidemije. Drago mi je da smo priveli kraju jubilarni festival i nadam se da će publika biti zadovoljna jer uvijek pružimo i smijeha, da zadovoljimo našu vjernu publiku, kazao je Hasić.

(Izvor:Tuzlarije.net)