Udruženje žrtava i svjedoka genocida traži reviziju svih nepotvrđenih optužnica za ratne zločine

Od kako je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine preuzelo ingerenciju nad najsloženijim predmetima ratnih zločina niti jedan zločin tog ranga nad Bošnjacima nije dobio sudski epilog sa osuđujućom presudom, poručeno je iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

“Jedan od prvih i možda pionirski poduhvat je bila optužnica protiv Momčila Mandića, ministra pravosuđa tzv. Srpske Republike u BiH, završila je oslobađajućom presudom, zatim načelnik opštine Bosanka Krupa i predsjednik kriznog štaba iste opštine Gojko Kličkovic također oslobođen pred Sudom BiH”, navedeno je iz Udruženja.

Istakli su da, pored oslobođajućih presuda, drugi fenomen je da po podizanju optužnice ili već u samoj istrazi, osumnjičeni “saznaju” za mogućnost podizanja optužnice i jednostavno pobjegnu u susjednu državu, što je posljednjih godina bila ustaljena praksa, a poseljednji slučaj je Milomir Savčić, bivši komandant 65. motorizovanog puka pri glavnom štabu VRS.

“Da je i to postalo već uočljivo i previše vidljivo čak i onima koji u tome sudjeluju u posljednje vrijeme pojavljuje i treći fenomen odbacivanje optužnice zbog neruđenosti. Naime, više od 100 optužnica je vraćeno na doradu Tužilaštvu BiH zbog raznovrsnih manjkavosti, a posljednja optužnica protiv Milenka Stanića, predsjednika kriznog štaba općine Vlasenica, u kojoj se navodi slijedeće: ‘Sud je prije donošenja odluke o optužnici dopisom pozvao Tužilaštvo BiH da uredi optužnicu, između ostalog, i zbog činjenice da osumnjičenom nisu predočeni svi inkriminirajući navodi i djela navedena u optužnici, te nakon toga utvrdio da Tužilaštvo BiH nije postupilo na način kako je u dopisu navedeno’. Čak i kad sud potvrdi optužnicu, suđenje nikako da počne, takav je slučaj u predmetu Miroslava Kraljevića, aktuelnog načelnika Vlasenice”, saopćeno je iz Udruženja.

Pozivaju novi sastav VSTV-a i novo postavljenog v. d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH da hitno realiziraju prijedloge i zaključke iz dva izvještaja Džoane Korner koji su rađeni po zahtjevu OSCE-a i tužioca ICTY/MICT, a posebno dio koji se odnosi na način i kvalitet podizanja optužnica.

Traže i da se hitno napravi revizija svih slučajeva nepotvrđivanja optužnica od strane Suda BiH i utvrdi konkretna odgovornost, ali i da se takve optužnice zanove, ponovo dorade i podnesu na potvrđivanje Sudu, uključujući posljednju protiv Milenka Stanića.

Također, pozivamo sve učesnike odgovorne za realizaciju revidirane strategije da hitno pristupe realizaciji revidirane strategije Anex B Strategije i A listi prioriteta Pravila puta, što je zakonska obaveza Tužilaštva BiH.

Anadolija