Pogoršana situacija sa koronavirusom u TK

Situacija u vezi sa koronavirusom na području Tuzlanskog kantona se pogoršava. Od ponedjeljka do danas prijavljeno je čak 20 smrtnih slučajeva, čiji uzrok su komplikacije povezane sa infekcijom Covid-om 19. U isto vrijeme povećava se i broj pozitivnih koji je na dnevnom nivou ponovo trocifren. Nadležni pozivaju na vakcinaciju, koja u ovim treuncima jedina može pružiti adekvatnu zaštitu od ove pošasti.

Jučerašnji dan bio je još jedan od onih sa crnom statistikom kada je u pitanju pandemija koronavirusa na području najmnogoljudnijeg kantona. Zabilježeno je devet smrtnih slučajeva, od posljedica zaraze Covid-om 19  i registrirano 100 pozitivnih. U dvije covid bolnice na liječenju je 107 pacijenata.

„U Respiratornom centru sa jutrošnjim podacima je 19 pacijenata, od čega su četiri pacijenata na mehaničkoj invazivnoj ventilaciji, dakle na respiratoru, dok su ostali na drugim vidovima kiseoničke potpore“, kaže doc. dr. Bahrudin Hadžiefendić, pomoćnik direktora za medicinske poslove JZU UKC Tuzla.

U Klinici za dječije bolesti su tri majke pratilje i troje djece također pozitivni na koronavirus, što ukazuje na činjenicu da virus ne bira i da je potrebno poštovati preporučene mjere zaštite. Bez obzira na nezadovoljavajuću situaciju koja ima tendenciju pogoršanja, sve klinike UKC-a Tuzla rade  punim kapacitetima.

“Sve klinike funkcionišu po normalnom režimu i iskreno se nadam da će tako i ostati da ćemo moći izdržati, da ne smanjujemo obim pružanja usluga drugim pacijentima”, rekao je doc.dr. Bahrudin Hadžiefendić, pomoćnik direktora za medicinske poslove JZU UKC Tuzla.

Ukoliko je u početku pandemije bilo dilema, danas je jasno da vakcinacija, kao jedini postupak zaštite od teških oblika ove bolesti kao i smanjenju smrtnosti, nema alternativu, smatraju stručnjaci.

“Ja posebno pozivam građane u našem kantonu i naravno u cijeloj BiH da pristupe vakcinaciji. Ovo je trenutak kada se borimo za svakog čovjeka. Jedna vakcina je jedan manje rizik od nastanka i širenja bolesti”, jasan je prof. dr. Nijaz Tihić, šef Zavoda za mikrobiologiju UKC Tuzla.

Najviše novozaraženih koronavirusom, kada je u pitanju Tuzlanski kantona je u Tuzli, dok je najmanje u Kladnju i Teočaku. Trenutno su u ovom kantonu zaražene 1.063 osobe.

(Izvor: federalna.ba/Autor: Dino Durmić)