Džaferović: SAD ostaje posvećen BiH, nije moguće unilateralno povlačenje iz institucija

Nakon današnjeg sastanka sa savjetnikom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Derekom Cholletom, novinarima se obratio član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. 

– SAD podržava suverenitet, teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i naš euroatlantski put. Vrlo važno je da nije moguće nikakvo unilateralno povlačenje iz institucija, ne smije se dalje dozvoliti blokada, institucije moraju da funkcioniraju i u okviru institucija treba da rješavamo sva pitanja koja stoje pred Bosnom i Hercegovinom. Dobili smo i pismo američkog državnog sekretara, SAD ostaje posvećen Bosni i Hercegovini i nastavit ćemo dalje da radimo sa našim prijateljima kako bi prevazišli ovu krizu – rekao je kratko Džaferović.

Poručio je kako je uvjeren da će institucije Bosne i Hercegovine biti deblokirane, te da će sa prijateljima Bosne i Hercegovine u svijetu zajednički nastaviti da gradimo našu zajedničku državu.

Sastanku sa članovima Predsjedništva BiH prisustvovali su i zamjenik pomoćnika sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja State Departmenta Gabriel Escobar i američki ambasador u BiH Eric Nelson.

Faktor