Čović i Plenković: Izostanak dogovora o izbornoj reformi štetan za funkcioniranje i reformski put BiH

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragana Čovića.

Kako se navodi u saopćenju Vlade Hrvatske, na sastanku se razgovaralo o zastoju reforme izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine te aktualizaciji navedene problematike na europskoj i globalnoj razini u svjetlu zaštite stabilnosti, mira i napretka BiH.

Na tragu dokumenata Europske unije, osobito nedavno usvojenog Strateškog kompasa EU-a i predstojećeg izvješća o BiH, istaknuto je kako je reforma izbornog zakonodavstva jedan od ključnih koraka za stabilizaciju i funkcionalnost BiH.

Opstruiranje i odugovlačenje prijeko potrebne izborne reforme ozbiljno će narušiti odnose između naroda u Bosni i Hercegovini, ali i put prema Europskoj uniji, istaknuo je Čović. Naglasio je da ključni segmenti Izbornog zakona koji omogućavaju legitimno političko predstavljanje triju konstitutivnih naroda moraju biti ugrađeni u konačno rješenje poštujući Ustav BiH.

Plenković je pozvao na nastavak pregovora političkih aktera u Bosni i Hercegovini, poručivši da se reforma Izbornog zakona i ograničena ustavna reforma, temeljene na provedbi presuda domaćih i stranih sudova, trebaju žurno dogovoriti. Istaknuo je kako je ”neprihvatljiv nastavak postojeće prakse, po kojoj brojniji konstitutivni narod u Federaciji BiH nadglasava malobrojniji konstitutivni narod, te mu bira predstavnike koji nemaju podršku birača iz redova hrvatskog naroda u BiH”.

Dodao je da Hrvatska želi konstruktivno pomoći u postizanju dogovora koji će osigurati ravnopravnost triju konstitutivnih naroda i ostalih u Bosni i Hercegovini, a s kojom Hrvatska želi graditi dobrosusjedske odnose te intenzivirati gospodarsku suradnju, navodi se u saopćenju.

(Anadolija)