Bećirović: Milorad Dodik mora otići

Strateški forum Bled bio prilika da se razmijene mišljenja sa različitim akterima na javnoj sceni, smatra Zijad Bećirović direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije.

-To nisu samo političari. Vođeni su razgovori sa učesnicima sa Zapadnog Balkana. bilo je dosta pomirljivih tonova gdje bi Zapadni Balkan trebao zajednički da nastupi prema EU kada su u pitanju evropske integracije. Sve te države nemaju toliko potencijala da se mogu suprotstaviti samoj EU. Na Balkanu imamo dvije grupacije stanovništva – jedna je eurooptimistična, a druga europesimistična. I sva politika EU, barem do sada, je bila da podržava one koji su europesimistički nastrojeni. Na to je upozorio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je ovog puta vrlo korektno nastupio u ime svih zemalja da se konačno odredi da li će države biti članice EU i kada će to postati, jer ova neizvjesnost ubija nadu u bolju budućnost.”

O Komšićevoj izjavi da se “klima u Sloveniji i drugim zemljama EU se mijenja i da je više glasova koji cijeli Zapadni Balkan žele u EU, a podrška politikama poput Dodikove i Čovićeve je skoro nestala” kaže: “Apsolutno je tačno to što je rekao. Traže se civilizirana rješenjea za BiH. To što predlaže HDZ – segregaciju, stvaranje nekih novih etničkih, to je ustvari vraćanje u neku davnu prošlost. To je neka vrsta skoro plemenskog uređenja države, a ustvari sama promjena Izbornog zakona ne treba HDZ-u. Oni trebaju poseban zakon koji bi zagarantovao da Dragan Čović bude izabran u Predsjedništvo BiH ili koga HDZ odredi. To je apsolutno neprihvatljivo, ne može niko imati taj ekskluzivitet. Svaki građanin ima pravo da bira i bude izabran u Predsjedništvo BiH.”

Bećirović navodi da da je došlo do susreta Aleksandra Vučića i Christiana Schmidta, te da će doći i do susreta Schmidta sa Miloradom Dodikom.

-Novi visoki predstavnik će djelovati institucionalno, neće ići na slave, zabave, svadbe, rođendane i slično, niti će sastanci biti po nekim okolnim planinama. Milorad Dodik pokušava da se približi turskom predsjedniku već duže vrijeme, ali njegov izostanak sa Bleda apsolutno nije primijećen . On ne pripada jednom civiliziranom razgovoru.

Smatra da je najvažnije da građani znaju da Milorad Dodik ne odlučuje o svojoj sudbini.

-Drugi odlučuju o njegovoj sudbini. On zna ko odlučuje, tako da jednostavno moramo sačekati šta će o njegovoj sudbini odlučiti drugi, kaže Bećirović i dodaje da je najvažnija činjenica da Milorad Dodik mora otići.

-On mora otići zbog svojih birača, zbog entiteta Republika Srpska, ali i zbog cjelokupne klime u regionu. On je čovjek koji više nikome nije potreban. Može pričati šta god hoće, to apsolutno nikoga ništa ne obavezuje i ništa ne znači. Poruke koje su poslane su poruke zajedništva, saradnje u samoj EU, ali i državama Zapadnog Balkana. S tim da je EU upozorena da ne može u nedogled odgađati proširenje država Zapadnog Balkana ka članstvu i da mora korigovati svoju politiku, kazao je on,piše Federalna.ba.