Angela Merkel danas i sutra u oproštajnoj posjeti Zapadnom Balkanu

Njemačka kancelarka Angela Merkel posljednje dane svog mandata iskoristiće za posjetu Zapadnom Balkanu, gdje će u Beogradu i Tirani održati sastanke s liderima zemalja regiona, prenosi Anadolu Agency (AA).

Merkel će danas boraviti u Beogradu, gdje će se sastati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a dan kasnije, 14. septembra, u Albaniji.

U fokusu razgovora s predsjednikom Srbije biće bilateralni odnosi, ekonomsko-politički odnosi i pitanja evropske perspektive, saopšteno je ranije iz kabineta njemačke kancelarke.

Merkel će posjetu Zapadnom Balkanu nastaviti u Tirani, gdje će u utorak imati bilateralni sastanak sa albanskim premijerom Edijem Ramom, sa kojim će, također, razgovarati o bilateralnim, privrednim pitanjima, kao i približavanju te države Evropskoj uniji.

Nakon toga, kancelarka će prisustvovati ručku sa premijerima svih država Zapadnog Balkana, na kojem će glavna tema biti regionalna saradnja, a potom je predviđena konferencija za medije.

Pred povratak u Berlin, Merkel će imati bilateralne sastanke s čelnicima vlada Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova, saopšteno je iz Ambasade Njemačke u Tirani.

Angela Merkel će nakon 16 kancelarskih godina krajem ovog mjeseca napustiti politiku. Tri vodeća kandidata za nasljednika njemačke kancelarke su Armin Laschet, kandidat konzervativnog bloka CDU/CSU kojem pripada i aktuelna kancelarka, Olaf Scholz, kandidat Socijaldemokrata (SPD, lijevi centar), te Annalena Baerbock iz Zelenih.

Anadolija